Om Långeviksberget
En plats för insikt medutsikt.
Sotenäs har de bästa av förutsättningar för friluftsliv, upplevelser och återhämtning. Det storslagna landskapet med havet i fokus ger kvaliteter och förutsättningar i världsklass. Långeviksberget kan med sitt lätt tillbakadragna läge utgöra språngbräda ut i kustlandskapet. En språngbräda där infrastrukturen för upplevelser, friluftsliv och återhämtning knyts samman. En språngbräda vars utveckling tar inspiration i campusmiljöer där en central anläggning med hotell fungerar som nav för utbildning, arbetsplatser, mötesplatser och boende i olika former.
Landskap
Vattnet och bergen ger området dess själ. I den större skalan är havet den främsta kvaliteten. Utsikten över havet med skärgården och Västerhavets scenarier liksom närheten och tillgången till havet för aktivitet, fritid, rekreation och arbetstillfällen.
I den lilla skalan ger dammarna området en alldeles speciell karaktär. Dessa miljöer förser platsen med en fridfullhet och mystik. Bergen är vidsträckta. Den karga miljön och landskapets skala ger en känsla av storslagenhet. Området ligger i kanten av detta storslagna landskap med skydd av höjdpartier som mot norr och väster avgränsar det frånomgivningen. Vid byggnation inom området ska vattnet och bergen vara utgångspunkt för bebyggelsens struktur, placering och utformning. De landskapselement som ger platsen dess själ ska nyttjas för att ge den bebyggda miljön karaktär, kvalitet och själ.
Samhällsutveckling
Området tangerar tätortsområdet som innefattar Kungshamn, Smögen, Väjern och Hovenäset. Pågående samhälls-utveckling innebär att utbyggnadsriktningen är mot norr genom utvidgning av Väjern. Ju mer tätortsområdet utvidgas desto större blir värdet av det sammanhängande grönstråk som sträcker sig längs höjdryggen från Kungshamns centrala delar, förbi Hovenäset och Väjern och vidare ut i naturlandskapet norrut.
Ett annat ställningstagande i samhällsutvecklingen är det mellanrum som hindrar tätortsområdet att växa samman med Hunnebostrand. Här utgör Långeviksberget med förlängning österut en viktig del av den övergripande gröna strukturen.
Inom Långevik 1:3 kan en bebyggelseutveckling med tillskott av turistiskt boende, såväl som helårsboende och verksamheter kombineras med utvecklingen av en funktionell, attraktiv och tillgängliggrönstruktur. Med inspiration i strukturen för campusmiljöer kan en nod för friluftsliv, rekreation och hälsa utvecklas och utgöra kärnan i ett attraktivt boende av flera olika slag.
Funktion
Med utgångspunkt i besöksnäring och utbildning kan en anläggning utvecklas på platsen. En anläggning som kompletterar strukturen av hotell-och konferensanläggningar, ger ett tillskott av utbildning, samverkar med närliggande utbildningsplatser, kombinerar kustlandskapets kvaliteter och unika förutsättningar för friluftsliv med såväl utbildning som arbetstillfällen och boende. Sammantaget ger en sådan miljö goda förutsättningar för helårsboende med fokus på kreativitet, natur och rekreation.
I gränslandet mellan samhället och det storslagna landskapet utvecklas en nod för upplevelser, utbildning, arbetsplatser och bostäder. En nod som nyttjar landskapets kvaliteter på plats och blir en språngbräda ut mot kustlandskapet genom att knyta an till de befintliga strukturerna för såväl infrastruktur som bebyggelse och unika naturmiljöer. En nod där friluftsliv, idrott, rekreation och rehabilitering är temat. Ramsvik som en av världens vackraste natur-och rekreationsplatser får med sitt promenadvänliga avstånd från området låna ut sitt namn till projektet. Tillsammans med begreppet campus -som innefattar mångfald och kreativitet. Plats för möten och samverkan.
Landskapet som värdebärare och identitetsskapare.
De höglänta bergspartierna ger förutsättningar för utsikt, rekreation, rofylldhet, upplevelser och attraktiv närmiljö. De ramar in området och skapar rumslighet. Därför sparas de som värdebärare för området.
Entrén till samhället och språngbrädan till kustlandskapet
Infarten till Väjern, Kungshamn och Smögen skär genom området. Det gör det lätt tillgängligt och lyfter samtidigt möjligheten att stärka passagen genom området som en entré till Sotenäsets yttersta del mot Västerhavet. Långevik ligger i Ramsviks omland av unik naturmiljö, mitt i Soteledens välutvecklade stigstruktur och i förlängningen av samhällets grönstråk. Med dragkraft från ett campus för besöksnäring, idrott och frilufts-liv ger det strategiska läget förutsättningar för ett välutvecklat nätverk stigar, spår och leder i ett omväxlande och storslaget landskap.
Tillsammans
Där vi planerar och bygger omtänksamt på ett långsiktigt, smart och hållbart sätt. Det finns en stor attraktionskraft i kommunens kustnära placering i landskapet. Det skaparförutsättningar och begränsningar. Kustens karaktär är viktig att bevara för framtida generationermen samtidigt en dröm för många av oss att få bosätta oss i och låta en ny generation växa upp ellerför den äldre generationen kunna få en bra ålderdom.
De största och mest betydande är att kommunen kan växa organiskt genom att förutsättningar skapas för människor att arbeta och bo och även utbilda sig inom kommunen. Centrum kan utvecklas för att minimera transportbehov. Centrum kan vara utformat så att intressanta och attraktiva mötesplatser möjliggörs som ska tillåtas utvecklas i sina olikheter och på så vis skapas unika besöksmål och identiteter och kanske även flera små centrumdelar inom kommunen för tillgänglighetens skull vem vet?
För att det ska bli enkelt att röra sig inom kommunen och skapa nya attraktiva knytpunkter är gångvägar viktiga liksom möjligheterna att resa kollektivt och med cykel från sin bostad till sin arbetsplats eller för att göra sina inköp eller lämna barn på förskola eller för dom lite äldre barnen att ta sig till sin skola och fritidsaktiviteter vilket vi håller hårt på inom vårt projekt, även närhet tillaktiviteter för såväl vuxna som barn samt sjukvård handel mm är viktiga inslag som gör vardagen så mycket enklare som vi planerar för.
Besökare ska känna sig välkomna och det skall finnas möjlighet till boende, aktiviteter och upplevelser året runt för dom som vill detta och även ge möjligheten för dom som flyttar hemifrån för första gången i sitt liv att kunna få en bra billig bostad, eller för den nya lilla familjen att köpa sitt första hem och men även äldre ska kunna ha möjligheten att hitta ett bra boende när huset blivit för stort och ett mindre boende kan vara på sin plats.
Översiktsplanen är kommunens syn på den långsiktiga utvecklingen av den fysiska miljön. Huvudstrategin för kommunens plan är ”Unikt landskap – unika orter”. Huvudstrategins innebörd är att ta tillvara på Sotenäs unika landskap och bygga vidare på kustorternas kvaliteter. I planen beskrivs hur kommunen förväntas utvecklas på kort sikt de närmsta tio åren och riktlinjer ges för den långsiktiga utvecklingen fram emot år 2050. Det är viktigt att folkvalda politiker verkställer planens intentioner för att utvecklig skall kunna komma att ske. Sotenäs kommun konkurrerar precis som andra kommuner om att vara en attraktiv kommun att bo att verka i. Framledes vill vi lyfta fram hur detta skall göras på ett strategiskt bra sätt. Vi bör utvecklas för att skapa en hållbar kommun med goda livsvillkor samtidigt som vi ger möjlighet till fler bostäder och verksamheter. Låt oss göra det tillsammans.
#tillsammans